Nasza wędzarnia powstała w 1987 roku, co świadczy o dużym doświadczeniu w wędzeniu ryb. Obecnie wędzimy w dwóch piecach, metodą tradycyjną, przy użyciu drewna olchowego.
Wyróżniamy dwa rodzaje wędzenia:
- NA CIEPŁO – większość ryb jest wędzonych na ciepło, czyli w temperaturze około 50-60 * C. W zależności od gatunku i wielkości ryby wędzą się od 3-5 godz.
- NA ZIMNO – tym sposobem wędzi się głównie łososia, proces ten trwa nawet 2 doby i polega na odymianiu ryby zimnym dymem.
Nasze ryby to gwarancja dobrego smaku i świeżości. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków. Większość z nich pochodzi z własnego połowu.
W okresie wakacji przygotowane przez nas ryby są wyjątkowa atrakcją dla turystów, gości ośrodków wczasowych, hoteli czy sanatoriów.
Z naszej oferty korzystają organizatorzy sympozjów, zjazdów oraz wszelkich imprez. To właśnie u nas zaopatrują się kooperatywy spożywcze z całego kraju.
Oferujemy możliwość pakowania hermetycznego dzięki czemu ryby mogą być bezpiecznie przewożone, dłużej przechowywane i nie tracą swoich walorów smakowych.
Przy większych zamówieniach wysyłamy indywidualną ofertę cenową.
Oferta wędzarni jest uzależniona od pory roku oraz okresów ochronnych poszczególnych ryb.
Oferta stała:
Węgorz
Tuńczyk
![]() |
Morska ryba, wędzona w porcjach od 0,3 – 0,7 kg. Polędwica bez ości, najlepiej smakuje pokrojona w cienkie plasterki, , chude mięso. W smaku przypomina mięso. |
Łosoś wędzony na zimno
Łosoś wędzony na gorąco
Sieja
Halibut
![]() |
Ryba morska, wędzona w dzwonkach o wielkości ok. 0,3 – 0,5 kg. Mięso tłuste, delikatne, bogate w omega-3. Mała ilość ości, części ogonowej mniej ości niż w przedniej. |
Karmazyn
![]() |
Ryba morska, wędzona w całości, waży to ok. 0,3 do o,4kg. Posiada twardą czerwona skóra, mięso delikatne, białe, szkliste. Polecam osobom, które wolą ryby chudsze. |
Trewal
![]() |
Ryba morska, wędzona w dzwonkach, waży ok. 0,5 kg. Bardzo mięsista z niewielką ilości ości łatwych do wybrania. Idealnie nadaje się na pastę rybną. |
Makrela z przyprawami
![]() |
Filety z makreli, posypane mieszanką odpowiednio dobranych przypraw, o lekko pikantnym smaku. |
Makrela
Oferta uzależniona od okresów połowowych:
- Miętus
- Leszcz
- Śledź
- Flądra