Własny połów

Posiadamy kuter o numerze KAM-13, którym poławiamy ryby na Zalewie Kamieńskim.

Są to głównie ryby słodkowodne, takiej jak węgorz, troć, sandacz, szczupak, okoń, miętus, lin, leszcz, płoć.

Dostępność ryb jest uzależniona od okresów ochronnych i obfitości połowów.

Na Państwa życzenie kupione ryby odłuszczymy, wypatroszymy lub wyfiletujemy.

Większą ilość ryby można wcześniej zamówić, nigdy jednak nie ma stu procentowej pewności tego co znajdziemy w sieci lub żaku.

Jak rozpoznać świeże ryby?

Świeżych ryb nie „czuć”, a jeśli już to pachną przyjemnie morzem i jodem. Amoniakowy zapaszek z pewnością nie jest oznaką świeżości ryb, nawet jeśli niektórzy uważają, że tak właśnie pachną ryby.

Świeża ryba ma błyszczącą i napiętą skórę. Jej łuski mocno przylegają do skóry i połyskują. Płetwy i ogon nie mogą być wyschnięte i sklejone. Zepsuta ryba sprawia wrażenie matowej i bezbarwnej, a łuski dają się łatwo wyjmować.

Świeża ryba ma jasne, błyszczące i lekko wypukłe oczy. Ryby z zapadniętymi, mętnymi oczami nie nadają się do spożycia. Świeża ryba ma elastyczne mięso. Po złowieniu następuje faza sztywności, potem ryby znowu stają się giętkie, a ich mięso elastyczne. Po naciśnięciu palcem na ciele ryby nie powinno pozostać wgłębienia, powstaje ono gdy ryba jest stara.

U świeżej ryby skrzela są wilgotne i połyskliwe, mają barwę od jasnoczerwonej po ciemnoczerwoną. W żadnym wypadku nie mogą być brunatne bądź szare.

.