Wędzarnia

Nasza wędzarnia powstała w 1987 roku, co świadczy o dużym doświadczeniu w wędzeniu ryb. Obecnie wędzimy w dwóch piecach, metodą tradycyjną, przy użyciu drewna olchowego.

Wyróżniamy dwa rodzaje wędzenia:

  • NA CIEPŁO – większość ryb jest wędzonych na ciepło, czyli w temperaturze około 50-60 * C. W zależności od gatunku i wielkości ryby wędzą się od 3-5 godz.
  • NA ZIMNO – tym sposobem wędzi się głównie łososia, proces ten trwa nawet 2 doby i polega na odymianiu ryby zimnym dymem.

Nasze ryby to gwarancja dobrego smaku i świeżości. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków. Większość z nich pochodzi z własnego połowu.

W okresie wakacji przygotowane przez nas ryby są wyjątkowa atrakcją dla turystów, gości ośrodków wczasowych, hoteli czy sanatoriów.

Z naszej oferty korzystają organizatorzy sympozjów, zjazdów oraz wszelkich imprez. To właśnie u nas zaopatrują się kooperatywy spożywcze z całego kraju.

Oferujemy możliwość pakowania hermetycznego dzięki czemu ryby mogą być bezpiecznie przewożone, dłużej przechowywane i nie tracą swoich walorów smakowych.

Przy większych zamówieniach wysyłamy indywidualną ofertę cenową.

Oferta wędzarni jest uzależniona od pory roku oraz okresów ochronnych poszczególnych ryb.

Oferta stała:

 

Węgorz

OPIS wedzony wegorz 2 Poławiany w Zalewie Kamieńskim, osiąga rozmiary od 0,3 do ponad 1 kg., im większy tym tłustszy. Jest jedną z droższych ryb gdyż z roku na rok zmniejsza się jego populacja. Cieszy się dużą popularnością wśród smakoszy ryb, szczególnie te większe sztuki

Tuńczyk

Tuńczyk Morska ryba, wędzona w porcjach od 0,3 – 0,7 kg. Polędwica bez ości, najlepiej smakuje pokrojona w cienkie plasterki, , chude mięso. W smaku przypomina mięso.

Łosoś wędzony na zimno

OPIS wedzony losos Filety łososia dymią się w niskiej temperaturze przez ok. 2 doby, czasami nawet dłużej. Jego mięso jest delikatne świetnie nadaje się na kanapki, cienko pokrojony smakuje najlepiej. Idealny na przyjęcia, uroczystości. Płat łososia kroimy na dowolne kawałki.

Łosoś wędzony na gorąco

OPIS wedzony losos na goraco Porcjowany jest na dzwonki które ważą od 0,3 kg – 0,6 kg., tym sposobem wędzimy głównie mniejsze sztuki złowione w Zalewie Kamieńskim. Mięso jest koloru bladoróżowego, kruche z niewielką ilością ości. Łosoś wędzony na gorąco jest świetnym dodatkiem do sałatek.

Sieja

OPIS wedzona sieja Ryba z rodziny łososiowatych, wędzona w całości lub w dzwonkach, porcja waży od 0,25 kg 0,6 kg. Występuje w wodach słodkowodnych min. w Zalewie Kamieńskim. Mięso jest białe delikatne, soczyste, niewielka ilość ości.

Halibut

OPIS wedzony halibut Ryba morska, wędzona w dzwonkach o wielkości ok. 0,3 – 0,5 kg. Mięso tłuste, delikatne, bogate w omega-3. Mała ilość ości, części ogonowej mniej ości niż w przedniej.

Karmazyn

OPIS wedzony karmazyn Ryba morska, wędzona w całości, waży to ok. 0,3 do o,4kg. Posiada twardą czerwona skóra, mięso delikatne, białe, szkliste. Polecam osobom, które wolą ryby chudsze.

Trewal

OPIS wedzony trewal Ryba morska, wędzona w dzwonkach, waży ok. 0,5 kg. Bardzo mięsista z niewielką ilości ości łatwych do wybrania. Idealnie nadaje się na pastę rybną.

Makrela z przyprawami

OPIS wedzona makrela z przyprawami Filety z makreli, posypane mieszanką odpowiednio dobranych przypraw, o lekko pikantnym smaku.

Makrela

OPIS wedzona makrela Ryba morska, wędzona jest w całości, waży od 0,2 do 0,5 kg. Należy do ryb tłustych, posiada ości łatwe do wybrania, idealnie nadaje się na pastę rybną. Nie przetworzona również smakuje świetnie. Pomimo ogólnej dostępności makreli ta sprzedawana u nas ma niepowtarzalny smak i cieszy się bardzo dużą popularnością. Każdy może sobie na nią pozwolić gdyż w porównaniu do innych ryb jest stosunkowo niedroga, koszt jednej sztuki to ok. 5-6 zł. Gorąco polecam.

Oferta uzależniona od okresów połowowych:

  • Miętus
  • Leszcz
  • Śledź
  • Flądra

.